Radun
Luhačovice

9
10

V příjemně elegantním prostředí boutique hotelu Radun pokládá barman na stůl sklenici venezuelského rumu, která se zespod nahřívá horkou vodou. Ostré a lákavé aroma okamžitě vniká do nosu vůní dálek a exotiky. I podávání rumu se tady v Radunu děje s pečlivostí a úslužností první republiky. Komorní charakter hotelu totiž dovoluje věnovat se chutím každého hosta a pečlivě vybírat nápoje, které se hodí k pokrmům i příležitostem. O filozofii nápojů v hotelu Radun jsem si povídala s Lukášem Bakalíkem, který se v Radunu stará o bar.  

RL_Radun_Rum  RL_Radun_Rumy

Začneme opravdu od samotného začátku. Nahřívané rumy jsou u vás specialitou, se kterou jsem se ještě nesetkala.

Názory na tenhle způsob servírování se opravdu různí. Jednu dobu to dělali všichni, dnes to nedělá snad nikdo. Podle mě má ale takhle forma své opodstatnění. Poznáte to především ve výraznějším aroma a plnější chuti, která rozvine atmosféru tohoto nápoje. Ať už si o nahřívání nápojů myslí každý sommeliér své, zpětná vazba od našich stálých hostů je příjemná, protože je to pro ně něco nového a zajímavého a to je pro nás důležité.

Dokážete i tyto nápoje snoubit s jednotlivými chody gurmánských menu podobně jako vína?

Nahřáté rumy jsou ideální například po jídle, když už nemáte chuť na kávu. Jsou pak takovým bonbonkem, který dokáže chuť pokrmu krásně dotvořit. V nabídce máme rumy, jako je například Ron Diplomático nebo Zacapa, které určitě znáte. Najdete tu ale také rumy z Dominikánské republiky a karibských oblastí, Kostariky, Mauriciu nebo Venezuely. Mezi speciality tak patří Atlantico, Pyrat nebo Presidente. Ke každému jídlu snoubíme i vína, snažíme se připravovat sezónní nabídku, aktuálně tedy chystáme menu pro podzim a zimu a k němu vybíráme i nová vína.

Předpokládám tedy, že k promyšlené filozofii Radunu patří také podobně propracovaná filozofie výběru a přípravy nápojů.

Samozřejmě i výběr nápojů tady neprobíhá náhodně. U rumů se snažíme držet si nabídku pěti šesti kvalitních značek, které však měníme podle toho, co nám právě chutná. U ostatních destilátů se věnujeme spíše tomu, co si přeji naši hosté. Díky tomu, že je Radun malým rodinným hotelem, dokážeme se přizpůsobit našim stálým hostům až do té míry, že můžeme naskladnit jejich oblíbenou whisky nebo koňak, když víme, že přijedou.

U vín je to však trochu specifičtější. Z obrovské nabídky českých a zahraničních vinařství si vybíráte podle vlastní chuti nebo dáte na doporučení?

Vína nejraději bereme od malých vinařů, u kterých jsme si ověřili kvalitu. Nebráníme se ani experimentům, ale držíme se zásady, že i vína by u nás měla mít příběh. Dokážeme vám proto ke každému vínu vyprávět nejen o jeho cestě na váš stůl, ale také o prostředí, ve kterém vzniklo nebo o člověku, který je pro vás vyrobil. Stejně jako za první republiky se i teď snažíme nabízet něco, co jinde nepotkáte, jedinečnou chuť a zážitek, který si pak spojíte právě s Radunem. Proto jsme se teď zaměřili i na doutníky, které neodmyslitelně patří nejen k první republice, ale také ke kvalitním rumům.

Kromě alkoholických nápojů a vína bychom se měli podívat také na to, jaké u vás máte nealko.

To je kapitola sama o sobě. Na přání majitelů jsme typické sodovkové nápoje vyměnili za regionální mošty z Hostětína, dnes tady sodovky nikomu nechybí a hosté se k moštům rádi vracejí. Kávu Covim, kterou u nás nabízíme, jsme vybírali rok, protože káva není ani tak o kávových zrnech, jako o přípravě od sklizně, mletí až po výrobu espressa. Vybrali jsme si proto italskou kávu, protože i její příběh známe a majitel sem jezdí školit personál. Výjimečná je i čokoláda z různých oblastí, kterou u nás připravujeme v rámci čokoládového menu. Nejen za víny a destiláty, ale také za nealkoholickými nápoji hodně cestujeme, pokud nenajdeme to pravé v našem regionu. Myslím ale, že právě cestování je to, co nám dává nadhled. Žádný hotel sice nemůže kopírovat a žije si svůj vlastní vnitřní život, stejné však všude je, že je potřeba dělat to pečlivě, pokorně a hlavně tak, aby vás to bavilo. Jako my tady v Radunu.

Radun si můžete prohlédnout nejen jako host, ale také prostřednictvím komentované návštěvy >>>






<< Zpátky na blog