Rozhovor
Martin
Žoček

1
9

Jak jsi sestavoval menu pro letošní Food Festival?

Sestavit menu na letošní festival bylo mnohem těžší než na ten loňský. A to hlavně kvůli tomu, že lidé, ale vlastně i my sami od sebe, očekávali nějakou bombu, jakou byla loni brusinkovo-šalotková omáčka. Pokud si ale myslíte, že jsme seděli u tisíců kuchařek a potili se od rána do večera, tak jste na omylu. Stále a pořád hlásám pravidlo, že v jednoduchosti je krása. Takže vymyslet “kostru“ menu nebylo tak těžké, ale potom vše dotáhnout a domyslet tak, aby chutě byly vyvážené, byla opravdu makačka, ale stálo to za to. Nebo ne? :)

 

Radil ses s ostatními kolegy z Vegy?

Co se týče samotného menu jako takového, tak to byla moje prácička, protože bych byl velice nerad, kdyby mi do toho někdo kafral hned od začátku. Mám svou hlavu, a když už mám takový složitý úkol jako vymyslet menu, tak po svém a tečka. Ale samozřejmě za přípravami, ochutnáváním a celkovým doladěním všech pokrmů stojí kompletní, šikovný a skvělý personál hotelu Vega, kterému bych chtěl ještě jednou z celého srdce poděkovat za letošní obhajobu výhry…  Bez Vás by to nešlo.

 Hotel Vega Food Festival Luhačovice Hotel Vega FOod Festival Luhačovice

Inspiroval tě loňský úspěch nebo bylo letošní menu z úplně jiného soudku?

Abych řekl pravdu tak inspiroval. Loni se mi potvrdilo, že jít cestou zajímavých chutí a „normálních“ názvů se vyplatí. Každý člověk totiž chce vědět, co bude jíst, co pokrm obsahuje a když si čte název, měly by se mu začít sbíhat sliny už jen představou, jak pokrm bude chutnat. Takže inspiroval hlavně v tomto. Ačkoliv to někomu může přijít fádní a nudné, tak o tom je dnešní doba, lidé už neslyší na rádoby gastronomicky odborné dvouřádkové názvy, které člověka akorát zmatou. Lidé prostě chtějí všemu rozumět. A já se jim vlastně ani nedivím.

 

Recept pro hlavní jídlo – marinovaný špalíček z vepřové panenky podávaný s omáčkou z bílé čokolády a chilli papriček s lehkým bramborovým salátkem s vůní grilu jsi sestavoval sám nebo jsi hledal v kuchařkách, případně u kolegů?

Na omáčku z bílé čokolády jsem přišel za jednoho deštivého červnového večera. Ve světě jsou velmi oblíbené omáčky z chilli a kakaa. Takže jsem se chtěl odlišit, proto jsem zvolil čokoládu bílou a taky ověřenou šalotku, která dodala společně s chilli papričkami famózní a vyváženou chuť. Otázka tedy zněla, jestli jsem recept sestavoval sám. Takže vlastně ano.

Martin Žoček, hotel Vega, Food Festival Luhačovice  DSC_0031

Čekal jsi, že letos vyhrajete festivalovou soutěž znovu nebo to bylo velké překvapení?

S touto otázkou jsem se potýkal celý Food Festival. Na tuto věc se mě ptalo více lidí, než na to jak se dneska mám :) Upřímně. Zpočátku jsem šel s plnou hlavou toho, že obhajujeme titul a že přece podruhé vyhrát festival je úplná šílenost atd. Potom jsem shlédl menu ostatních hotelů, a u některých pokrmů jsem opravdu jen kýval hlavou a pochvaloval si, jak jsou výborné a s druhým vítězstvím jsem spíše už moc nepočítal. Zlom přišel asi kolem 11:30. Kdy jsme až do konce měli asi 10 metrovou frontu, která se vůbec nekrátila… A když potom začali chodit stejní lidé vícekrát, nosili hlasovací lístky, děkovali a prosili o recepty (které samozřejmě nedostali), svitla mi taková malá jiskřička naděje: „Že bychom to letos zase vyhráli?“ Samotné vyhlášení bylo ale velkým překvapením. Nicméně, jak jsem říkal již na podiu – titul by si zasloužili všichni kluci, co tam stáli vedle mě, protože málokdo si dokáže představit jaká je to makačka.

 

Radost z výhry byla?

Radost z výhry?  Radost byla obrovská, to šlo asi i vidět. Je to takové zadostiučinění za všechnu práci co odvedete. Takže ano, radost byla a je stále.

Menu hotel Vega Fod Festival Luhačovice  DSC_0135 DSC_0136 DSC_0030

Budou moci hosté festivalové menu ochutnat na hotelu Vega? Případně kdy?

Samozřejmě. Zrovna právě vepřovou panenku s omáčkou z bílé čokolády a chilli jsme na hotelu Vega umístili do našeho nového jídelního lístku, který už v plné parádě září v naší restauraci. A kdo nemá rád chilli nebo čokoládu tak si určitě v široké nabídce hotelové kuchyně vybere také svého favorita.

 

Co plánuješ pro zbytek letošního roku?

Do konce roku plánuju hlavně odpočívat a věnovat se sobě a svému okolí. Taky potřebuju shodit těch pár kilo, co jsem od loňského festivalu pěkně nabral. Takže takový aktivní odpočinek. Do konce roku mě ještě čeká nějaký ten jazykový a vzdělávací kurz, takže vlastně ani práce nebude úplně na druhé koleji. Na konci mi dovolte, abych poděkoval všem návštěvníkům Food Festivalu, všem příznivcům Resortu Luhačovice, hostům Hotelu Vega, kolegům a všem, na které jsem zapomněl, za nádhernou atmosféru nejen Food Festivalu, ale také v práci na hotelu a ve volném čase. Bez Vás bych to nebyl já, a nebylo by možná podruhé co slavit. Mějte se krásně, a pokud budeme mít štěstí tak s některými z Vás se na hotelu Vega třeba potkáme.

 

 






<< Zpátky na blog